Szövegírási stratégiák weblaptulajdonosoknak

Amikor leülsz, hogy elkezd írni a tartalmat a weblapodra, elméletben egyszerűnek és kevésbé szórakoztatónak tűnik. Azonban tágabb perspektívából kell vizsgálnod a dolgot és így tudsz igazán jó szöveget írni. A honlapod minden látogatója érdeklődéssel érkezik a weblapodra és rászán néhány másodpercet, hogy beleássa magát az írásodba. Ha jól sikerült az írás, akkor akár percekre vagy órákra is lekötheti a látogatót, sőt sokszor újra vissza is tér az oldalra.

Fontos, hogy időt szánj egy stratégia, egy sikeres terv kitalálására, hogyan publikáld a tartalmad. Nem elég a helyesírás és a design-os külső, nagyon fontos szerepet játszik a keresőkre való optimalizálás. Elengedhetetlen odafigyelni a weblapod tartalmára, hiszen az ott közzétett írásokat emberek milliói is olvashatják az internetnek hála. Hatalmas a kinti világ, de szerencsére létezik számos stratégia, amely segítségével fantasztikus tartalmat varázsolhatsz a honlapodra.

Tervezd meg a hierarchiát

Elfordul, hogy nincs időd arra, hogy leülj és egyszerre oldalakat gépelj, majd a szerkesztéssel újabb órákat tölts el. Ezért fontos követni a tervezési hierarchiát, amely segítségével sokkal simábban és gyorsabban halad a weblap tartalmának kialakítása.

weblapszöveg írás hierarchia tervezésse

Előre készítsd el a weblap sablonjaidat saját kézírással vagy valamilyen szoftver segítségével. A lényeg, hogy létre jöjjön egy gyűjtemény az oldalaid és al-oldalaid tartalmáról, hogy miket kell tartalmazniuk. A legáttekinthetőbb és leggyorsabb módja az egyszerű felsorolás.


Az alábbiakban egy nagyon leegyszerűsített, durva példát találtok. Felsorolás szinten bemutatja, hogy mik a legalapvetőbb dolgok az egyes oldalakon, valamint hogyan kell kialakítani az egyes al-oldalak tartalmát.

  • Rólunk: Egy áttekintés a vállalatról, hogy ki alapította, mikor és hol. Sorra veszi a vállalat céljait, küldetését. Miben segíti a cég a partnereit, vevőit. Próbál éveket felhozni amellett, hogy miért érdemes felvenni a céggel a kapcsolatot.

  • Szolgáltatások: Hogyan működik a kivitelezés komplett projekteknél? Milyen speciális szoftvert vagy esetleg eszközt használunk a munkánk során?

  • Kapcsolatok: Ebben a menüpontban kell megadni a cég elérhetőségeit, mint email cím és telefonszám. Sok esetben előnyös fotókat közzé tenni a vezetőkről, az alkalmazottakról. Jól jöhet egy rövid leírás a kapcsolatfelvétel menetéről és gyorsaságáról.

Oszd meg és bíráltasd az írásaidat:

Gyakran nem könnyű belekezdeni az írásba. Ahhoz, hogy oldani tudja a feszültséget és a nyomást célszerű az elkészült írásokat megmutatni valakinek, aki véleményt mond róla. Így nem élesben derül ki ha valami hiba van a már publikált szövegben.

weblap tartalom építés csapatban

Amennyiben csapatban dolgoztok, fel tudjátok osztani egymás között a felelősséget és a téma csoportokat. Ez által mindenki azzal foglalkozhat, amihez a legjobban ért. A csapat munka nagy előnye, hogy a több szem többet lát elvet lehet követni. A csapaton belül megosztott írásokról hamar kiderülhet a különböző látásmódoknak köszönhetően, hol igényel változtatást. Ez természetesen egy nagyvállalat számára nem okoz problémát és könnyen delegál néhány embert erre a célra. A kis vállalatoknál már más a helyzet. Itt gyakran más területen dolgozó kollégákat célszerű megkérni, hogy ellenőrizzék a szöveget.

Google optimalizált webszöveg:

Véletlenül sem lehet elbújniuk a Nagy testvér keresőmotorjai elől a megírt tartalmainknak. Ez nem is cél, hiszen az egyik legfontosabb szempont, hogy a keresőkre optimalizált tartalmat hozzunk létre, így sokkal hamarabb megtalálják az írásainkat.

a webszöveget a google is megnézi

Nagyon fontos, hogy ügyelj a hivatkozásokra a weblapodon. Ha ötletet merítesz más lapokról, blogokról, akkor mindenképpen hivatkozz a forrásra. A Google számára fontos, hogy az általa megtalált írások hiteles forrásból származzanak. A kereső robotjai átvizsgálják, hogy milyen háttérhivatkozásokat tartalmaz a weblapod. Ez egyébként nem csak a Google számára fontos, a többi kereső óriás (Yahoo!, Bing) is nagy gondot fordít rá. Jellemzően, ha a Google számára optimalizálva van a honlap, akkor a többi kereső számára is megfelel.

Kutass a neten ihlet után

Attól függően, hogy milyen területen tevékenykedik a céged találhatsz hasonló vállalatok honlapjait, amelyekből ötleteket meríthetsz a saját honlapodhoz. A webes keresők segítségével nagyon egyszerű hasonló cégeket találni. Érdemes egy kis listát összeállítani róluk és folyamatosan figyelni a tartalmukat. Összeírhatjuk azt is, hogy mik azok a dolgok amit egy-egy honlap tulajdonos jól csinál és érdemes a mi cégünkre alakítani a dolgot, nagyon hasznos lehet.

Természetesen az nem jó ötlet, ha szóról szóra ellopjuk a hasonló weblapok tartalmát, mindenképpen csak ötlet merítés céljából használjuk őket fel! Fontos, hogy a publikált írásainkat az olvasó egyedinek érezze.

Összegzés

A fent említett tippek hasznosak lehetnek a jelenleg is publikáló weblap tulajdonosoknak. A legújabb divathullám a blog írás. Akik nincsenek íróvénával megáldva azoknak is lehet sikerük egy jó témaválasztással és egyedi layout (weblap elrendezés) kialakításával.