Várható szín trendek weblap készítés kapcsán

Csak úgy, mint minden más, a weblapok színvilága is követi a divatot, amely folyamatosan fejlődik. Az idei trendek legalább olyan változatosak, mint amilyen vonzók. Napjainkban az élénk, neon színeket kombinálják a szürke árnyalataival a webdesignerek, kialakítva a modern megjelenést. Ezen kívül előszeretettel alkalmazzák a pasztell árnyalatokat könnyed, játékos honlapok kialakításánál. Sok helyen alkalmazzák a természetes színeket, melyekkel szakaszokra tördelik a honlapot és a fontos elemeket kiemelik.

Az idei év négy legnépszerűbb irányvonalát fogom ismertetni veletek az alábbiakban:

  1. Szürke árnyalatok élénk színekkel:

Az utóbbi időben jelentősen nőtt a népszerűsége ennek a sémának. A népszerűség növekedés oka nagyon egyszerű: roppant egyszerű kiemelni a fontos információt a szürke sok árnyalata közül egy-egy élénk, színes elemmel. Ez az egyszerűség és áttekinthetőség nagy pozitív elbírálásnak örvend a felhasználók körében.

Az alábbi kép prezentálja a sémát, amin jól látható, hogyan tűnnek ki az élénk narancs elemek, rögtön megragad rajta az ember szeme. Az egész honlap jól elkülönülő elemekből áll.

weblapterv szürke árnyalatok élink szinekkel

  1. Pasztellszínek használata:

Egy másik trend a semleges lágy színek és világos pasztell árnyalatok keverékét alkalmazza. Az így kialakított honlapok barátságos, nyugtató érzést biztosít a látogatók számára. Gyakran alkalmazzák rajzfilmes esetleg rajzolt alakzatok illusztrációjakor.

Az alábbi példa jól szemlélteti a különbségeket a lágy pasztell és a természetes színek között. Amint a képen látszik nagyon sok különböző színt használunk, de mivel mind lágy (nem túl élénk), ezért kifinomult hatást kelt. A különböző színek miatt pedig jól elkülönülnek az egyes elemek, nincs szükség elsöprő színkülönbség alkalmazására.

webdesign pasztel szinek

  1. Élénk és neon színek:

A divat világban és a lakberendezésben már jó ideje, hódítanak ezek az árnyalatok. A weblapoknak is érdekes és friss kinézetet tudnak biztosítani. Viszont ez csak egy része a 80-as évek design-jének a megújításában.

A neon színeket nagyszerűen lehet keverni más élénk tónusokkal, mint az alábbi kép is mutatja. Vidám, fiatalos lapok készítése lehetséges az ilyen színek használatával.

webdesign neon színekkel

  1. A színek elkülönítése, blokkosítása:

Az utolsó pontban egy olyan trendet szeretnék ismertetni, amelyet könnyen lehet kombinálni az előtte említett három másikkal. Ennek nem csak design szerepe van, hanem funkcionalitásában is hasznos. Itt nem elsősorban a színek kombinációja a lényeg, hanem az, hogy a különböző színű mezőket éles határokkal kell tagolni, elválasztani egymástól. Így egy szemléletes, áttekinthető weblapot kapunk.

webdesign sok szinnel

Amennyiben bizonytalan vagy, és nem mersz beleugrani az új trendekben, mert tartasz tőle, hogy nem jó színeket válogatsz össze, akkor számos program áll a rendelkezésedre, amelyek segítségével összeállíthatod a saját szín palettádat, már meglévő honlapok színeiből valamint kikeverhetsz saját árnyalatokat. Ezek után már csak ki kell választanod a befutott színek közül melyik illik legjobban a saját lapodhoz.

Az egyik leggyakrabban használt ilyen szoftver a Color Explorer nevezetű. Segítségével egyszerűen készíthetsz érdekes színpalettákat.

colorexpress

Léteznek olyan szoftverek, amelyek segítségével a fotóinkat színezhetjük át, dobhatjuk fel a képek látványát. Az egyik ilyen program a Shutterstock color spectrum. Segítségével megváltoztathatjuk a fotóink kinézetét. Használatával megtalálhatjuk a legvalósághűbb színeket, de akár létrehozhatunk fekete-fehér képet, telített színű képeket.

A legegyszerűbb módja, hogy honlapod modernnek és frissnek nézzen ki, használj szín sémákat. Ne habozz és állítsd össze egy saját sémát, amiről felismerik a honlapodat. Vesd be az ötleteidet és légy kreatív.